Q&A

(Intrebari curente si raspunsuri)

Am selectat cateva din cele mai uzuale intrebari pe care si le pun clientii care doresc o consiliere psihologica, in speranta de a veni in intampinarea nedumeririlor celor care cauta un terapeut sau au intrebari referitoare la desfasurarea sedintelor de terapie:

Dezvoltarea personala se refera la imbunatatirea starii generale a clientului, la rezolvarea unor probleme punctuale (exp. urmeaza un interviu/examen si solicit ajutor ca sa ma descurc cat mai bine; m-am certat cu x si am nevoie de ajutor ca sa depasesc problema; doresc sa slabesc si am nevoie de ajutor sa ma pot tine de dieta, etc). Consilierul de dezvoltare personala este o persoana care a urmat un curs de formare in acest sens, a sustinut un examen si are o acreditare de la Ministerul Muncii pe profesia aceasta.

Consilierea psihologica se refera la rezolvarea unor probleme mai mult sau mai putin punctuale, care tin de viata psihica a clientilor. Nu presupune abordarea arheologica a problemelor, adica intoarcerea in trecutul clientilor, ci se intervine prin metode si tehnici terapeutice strict pe problema din prezent. Consilierea poate dura de la cateva sedinte, pana la cateva luni de sedinte regulate. Se sustine de catre un psiholog de diferite specializari, care a finalizat o facultate de psihologie si care este acreditat la Colegiul Psihologilor din Romania.

Psihoterapia presupune rezolvarea unor probleme din viata psihica a clientilor care interfereaza sau limiteaza semnificativ activitatea acestora. Este o interventie relativ de durata mai lunga (cu toate ca exista si specializari in psihoterapie de scurta durata) si se intervine prin tehnici specifice pe intreg istoricul de viata al clientului. Are ca rezultat o restructurare a intregii personalitati a clientului.

Psihoterapeutul este absolvent al uneia din facultatile de psihologie/filozofie/teologie/asistenta sociala, are o formare in psihoterapie si detine aviz de libera practica de la Colegiul Psihologilor din Romania.

Psihiatrul este un medic, absolvent al facultatii de medicina, care are ca si specializare psihiatria. El prescrie tratament medicamentos pentru tratatrea unor afectiuni psihice grave (gen schizofrenie, paranoia, boala maniaco-depresiva, borderline, sau cazurile grave de depresie, fobie generalizata invalidanta, burnout sever, etc). Psihiatrul pune diagnostice si poate recomanda, in paralel cu tratamentul medicamentos, si sedinte de psihoterapie.

Psihologul clinician, la randul lui, pune diagnostice in urma evaluarii psihologice, si poate recomanda un consult psihiatric, dupa caz.

Lista tuturor psihologilor cu aviz de libera practica din Romania este disponibila pentru consultare publica pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania, la urmatorul link: https://alegericpr.ro/index.php/registre

Nu exista o durata standard. Indiferent de problema cu care se prezinta clientul, interventia poate dura de la cateva sedinte pana la cativa ani. Clientul decide singur cand doreste sa se opreasca.

In interventiile de scurta durata se lucreaza strict pe problema clientului din prezent, iar in cele de lunga durata se intervine pe un ansamblu de probleme, atingandu-se incidente din trecutul clientului cu efecte in viata prezenta.

Se semneaza un contract, pe durata fixa sau nedeterminata. In cazul minorilor, contractul se semneaza cu apartinatorul legal.

Sigur ca da, se poate reveni oricand, in continuarea terapiei initiale sau cu o alta problema

Se poate face plata dupa fiecare sedinta sau se poate plati la finalul unei luni calendaristice, pentru toate sedintele din cadrul lunii respective.

O sedinta individuala dureaza 50 de minute, o sedinta de grup dureaza 2 ore, iar o sedinta de terapie Calatoria dureaza in medie 2 ore.

De obicei se anunta cu minim o saptamana inainte atunci cand nu se poate tine sedinta, pentru motive obiective (vacanta, evenimente speciale, etc). Pot aparea situatii speciale (evenimente neplanificate nefericite), iar sedintele se pot suspenda pana la incetarea evenimentului. In toate celelalte cazuri, chiar daca clientul nu se prezinta la o sedinta, sau anunta neparticiparea intr-un termen mai scurt de o saptamana, sedinta se va plati integral.

Intarzierile nu prelungesc automat durata sedintei. Durata intarzierii scurteaza durata sedintei.

Este o terapie bazata pe procesare emotionala. Este o abordare transdisciplinara minte-corp-emotii si are la baza tehnici din mai multe curente terapeutice.

Metoda a fost initiata de catre experta in vindecare minte-corp-emotii Brandon Bays si presupune o formare de circa 2 ani. Terapeutii acreditati in metoda „Calatoria” , precum si multe alte informatii despre metoda, se pot gasi pe site-urile www.thejourney.com si www.metodacalatoria.ro

In psihoterapie exista mai multe directii, grupate in general in 3 mari categorii: Psihanaliza si psihoterapii de tip psihanalitic, Psihoterapii cognitiv-comportamentale, Pshihoterapii umaniste.

In ultimii ani a aparatut si o a patra orientare, cea a psihoterapiilor transpersonale.

Psihoterapia integrativa este o psihoterapie umanista care combina armonios tehnici si metode din mai multe orientari, avand o filozofie proprie integrata si o baza teoretica care pune in centru nu problema cu care se prezinta clientul, nu simptomul acestuia, ci chiar persoana, cu personalitatea acesteia. Este o psihoterapie in general de durata mai lunga, fara sa se ajunga totusi la durata pe care o presupune psihanaliza.

Pentru orice alta intrebare sau nelamurire, te rog sa-mi lasi un mesaj la adresa de email indicata in rubrica Contact si iti voi raspunde cat de repede este posibil.